Plancha BBQ, Wat te doen en wat niet te doen.

Welke olie gebruik je nu? 

Welk hout brand je in de plancha? 

Hoe voorkom je het roesten van de bakplaat?

Heel veel vragen en hier vind je het antwoord!


Welke olie gebruik je nu? 

Wat wij sterk afraden is het gebruik van olijfolie, dit komt doordat deze verbrand tussen de 160 en 200 graden en een plancha verwarmt gemakkelijk tot 300 of zelfs 400 graden.

Gebruik plantaardige olie zoals arachide olie als je zwaar allergisch bent aan noten kan je een kokosolie gebruiken. 

Welk hout brand je in de plancha?

Het beste hout is beukenhout of essenhout, dit lees je ook op nog andere site. Maar eigenlijk kan je hier alles in branden, maar waarvoor je moet opletten is hardhout. Hardhout kan zorgen voor veel te veel warmte waardoor het bakken onmogelijk gaat worden en een te hoge temperatuur is ook niet goed voor de levensduur van het staal.

Kan je houtskool gebruiken?

Dit kan zeker, maar wij raden aan om hout te gebruiken de vlam zorgt voor een gezellige sfeer.

Brandende ortenstaal BBQ waarop ze groenten en vlees aan het bakken zijn.

Wanneer het deksel op de BBQ leggen?

Leg het deksel nooit op de BBQ als hij nog heet heeft, hierdoor gaat de levensduur van het deksel sterk achteruit.

Leg het deksel erop als de BBQ afgekoeld is en zeker als het winter is. Wat wij aanraden als er veel wind is zijn een paar knijpers of iets zwaar op het deksel te zetten zodat het deksel niet wegwaait.

Hoe voorkom je het roesten van de bakplaat?

Je denkt waarschijnlijk al een bbq met een stalen bakplaat, dat gaat roesten. Dat zou zeker kunnen maar omdat te voorkomen zorg je dat je je bakplaat altijd na het bakken afschraapt en een nieuw laagje olie op zet zo voorkom je het roesten van de plaat. Het is ook aangeraden om hem in de winter iedere maand een keer in te smeren met een laagje olie om verzekerd te zijn dat er geen roest kan vormen.

Wat als mijn bakplaat toch roest is?

Geen zorgen! Dit is gemakkelijk op te lossen voor lichte roest vlekken is een beetje opschuren genoeg. 

Heb je toch grote roestplekken dan kan je een ijzerborstel of staalwol gebruiken. En voila nu is je bakplaat zoals nieuw en klaar voor de volgende BBQ.

Terug naar blog